ART THERAPY - ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ

 

Art therapy – Θεραπεία μέσω τέχνης

 



Η ψυχοθεραπεία μέσω τέχνης στηρίζεται στην καλλιτεχνική έκφραση και χρησιμοποιεί την τέχνη ως μέσο επικοινωνίας. Η ζωγραφική, ο πηλός, το κολάζ, η φωτογραφία, η δημιουργική συγγραφή, η μουσική, η τεχνική στην άμμο και η δραματοποίηση είναι μορφές που χρησιμοποιεί η εικαστική ψυχοθεραπεία.

Το σημαντικό στην θεραπεία μέσω τέχνης είναι ότι ο άνθρωπος είναι ενεργός ως προς τον τρόπο της θεραπείας του και κυρίως δίνει την δυνατότητα έκφρασης και επίλυσης προβλημάτων σε κατηγορίες ανθρώπων που έχουν μια έντονη συστολή και συναισθηματικό κλείσιμο να εκφράσουν αυτά που νιώθουν.

Χρησιμοποιείται όχι μόνο σε ασθενείς σε ψυχιατρικές δομές αλλά και σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες.

Είναι αποτελεσματική σαν μέθοδος σε παιδιά και εφήβους αφού διευκολύνει να εκφραστούν και να διαχειριστούν τις δυσκολίες τους. Και παράλληλα να αντιληφθούν ότι η ψυχοθεραπεία είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να την αξιοποιούν για να προχωρούν και να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.

Με την art therapy ένας έφηβος ή ένα παιδί μπορεί με ένα πολύ οικείο τρόπο (ζωγραφική ή πηλό κ.α.) να επιλύει τα συναισθηματικά του μπλοκαρίσματα και να αποκτά νέες δεξιότητες, δημιουργικότητα, αυτοεκτίμηση, δυνατότητα καλής επικοινωνίας με τους άλλους και φυσικά ανακάλυψη χαρακτηριστικών του εαυτού του που και το ίδιο δεν γνώριζε ότι διέθετε.

Βοηθός σε όλο αυτό είναι ένας εκπαιδευμένος εικαστικός θεραπευτής που θα μπορέσει μέσω της ψυχοθεραπείας να διευκολύνει την αλλαγή σε όποιον έχει την επιθυμία.

 

Στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας μπορείτε να γνωρίσετε την θεραπεία μέσω τέχνης για παιδιά και ενήλικες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Στη διάθεσή σας οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία.

Νικολάου Βίκυ, ψυχολόγος – συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Τηλ: 6945957345, 2262102849