ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ Tupperware Hellas


ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΡΕΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ"

Tupperware Hellas S.A.I.C.


Πότε υπάρχει;

Το άγχος που οφείλεται στην εργασία παρουσιάζεται όταν οι απαιτήσεις που οφείλονται σε παράγοντες εργασίας ξεπερνούν την ικανότητα αντιμετώπισης ή ελέγχου της κατάστασης.
 Το επαγγελματικό άγχος μπορεί να θεωρηθεί η κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύονται αγχογόνες καταστάσεις που σχετίζονται με την εργασία, ή το άγχος που πηγάζει από μια συγκεκριμένη εργασιακή κατάσταση (π.χ. μια νέα εργασία ή νέα εργασιακή θέση).

Τι είναι εργασιακό άγχος;

Η σωματική και συναισθηματική αντίδραση, που παρατηρείται όταν οι εργασιακές απαιτήσεις δεν ταιριάζουν 
- με τις ικανότητες, 
- τους πόρους ή 
- τις ανάγκες του εργαζόμενου.


Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό στρες επηρεάζει την υγεία στο 28% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1 στους 3 εργαζόμενους βιώνουν επαγγελματικό άγχος)

Το υπαρξιακό άγχος είναι εκείνο που μας ωθεί να εξελιχθούμε και μας κινητοποιεί, ενώ το δυσλειτουργικό άγχος είναι εκείνο που μας καθηλώνει.
Το εργασιακό στρες υποδηλώνει την ύπαρξη μιας προβληματικής σχέσης μεταξύ του ατόμου και του εργασιακού περιβάλλοντος.

Εμφανίζεται από τη στιγμή που το άτομο αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτό που του ζητείται να φέρει εις πέρας ή να αντιμετωπίσει τις απειλές προς την υγεία του.

Είναι μια δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα στην προσωπικότητα του ατόμου και το εργασιακό περιβάλλον.
Έτσι, δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε μια ίδια κατάσταση: κάποιος μπορεί να λυπηθεί με μια παρατήρηση του προϊσταμένου του, κάποιος να την αγνοήσει, κάποιος άλλος να προσπαθήσει να βελτιωθεί, κάποιος άλλος να κατηγορήσει τον προϊστάμενο που ψάχνει συνεχώς αφορμές για παρατηρήσεις.

Παράγοντες στρες

Υπερφόρτωση ή λιγοστή εργασία
Ανεπαρκής χρόνος ή μέσα για την ολοκλήρωση εργασιών
Έλλειψη σαφούς περιγραφής, απαιτήσεων ή ελέγχου εργασίας
žΠολλές ευθύνες με περιορισμένη δυνατότητα λήψης αποφάσεων
žΜη αναγνώριση ή αμοιβή για την καλή εργασιακή απόδοση
žΈλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας ή υποστήριξης από προϊσταμένους, συναδέλφους ή υφισταμένους
žΕργασιακή ανασφάλεια (μη μονιμότητα, επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, μείωση μισθού κ.ά.)
žΠροκαταλήψεις σχετικά με το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα ή την θρησκεία
 Έκθεση σε βία, απειλές ή παρενοχλήσεις κ.ά.


Επιπτώσεις στη συμπεριφορά

Αποφυγή εργασίας, απουσίες από την εργασία και ροπή προς τα ατυχήματα, μειωμένη απόδοση και αποτελεσματικότητα, επιθετικότητα προς τους συναδέλφους, απώλεια αίσθησης χιούμορ, ανικανότητα ολοκλήρωσης οποιασδήποτε δουλειάς, έλλειψη ενδιαφέροντος για χόμπι, παραμέληση εξωτερικής εμφάνισης, αυξημένη κατανάλωση τοξικών ουσιών (νικοτίνης, καφεΐνης, αλκοόλ, ηρεμιστικών) και υιοθέτηση αντίστοιχων ανθυγιεινών συνηθειών, όπως κάπνισμα, αλκοολισμός, πολυφαρμακία

Επιπτώσεις στην επιχείρηση

Σε επίπεδο οργανισμού ή επιχείρησης, οι αρνητικές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
κακή συνολική επιχειρηματική απόδοση, αυξημένο ποσοστό απουσίας από την εργασία, τυπική παρουσία στην εργασία (περιπτώσεις εργαζομένων που εμφανίζονται στην εργασία τους ενώ είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά) και αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων και τραυματισμών.
Οι απουσίες που συνδέονται με το άγχος τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις απουσίες που συνδέονται με άλλες αιτίες και το εργασιακό άγχος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ποσοστών πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ο κυριότερος παράγοντας εργασιακού στρες στις μέρες μας είναι η ανασφάλεια και το αίσθημα της απειλής που νιώθει ο εργαζόμενος.
Και αυτό γιατί αυτοί οι παράγοντες μπορούν αρκετά εύκολα να οδηγήσουν το άτομο στο φόβο και τον πανικό. Και τότε το άγχος πολλαπλασιάζεται και δημιουργείται φαύλος κύκλος.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΡΕΣ

ž Εργονομία για τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας
Ξεκάθαρη περιγραφή καθηκόντων και παροχή κινήτρων
 Σαφής οργανωτική δομή
Εργασιακή ασφάλεια
Συμμετοχή εργαζομένων σε αποφάσεις ή  δράσεις που επηρεάζουν την εργασία τους
Εργασία ανάλογη των δυνατοτήτων και πόρων
Βελτίωση φυσικών εργασιακών συνθηκών και κοινωνικού περιβάλλοντος
Εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων
žΑναβαθμισμένη επαγγελματική παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας της εργασίας


Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του «αγχώδη άνθρωπο πάντα», φυσικά αυτό μεταφέρεται και στον εργασιακό χώρο. Όμως, τότε δεν αφορά στην εργασία, αλλά στο άτομο και τις σχέσεις του με τους ανθρώπους.
Ένας «αγχώδης άνθρωπος» έχει να αναρωτηθεί μήπως έχει να μάθει να «ακούει πολύ καλά τις ανάγκες των άλλων» ή μήπως είναι πολύ καλός στο να «ικανοποιεί τις επιθυμίες των αγαπημένων του πριν καν του το ζητήσουν» ή δυσκολεύεται πολύ να πει «όχι» ή μήπως του είναι πολύ εύκολο «να σκέφτεται πρώτα τους άλλους και μετά τον εαυτό του».

Πότε χρειάζεται βοήθεια!!!!

Όταν προκαλεί στο άτομο σημαντικού βαθμού εσωτερική δυσφορία, η οποία δεν είναι στιγμιαία, αλλά αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση, ή δυσλειτουργία, καθηλώνοντάς το και εμποδίζοντάς το από το να λειτουργήσει στην καθημερινή του ζωή.
Το φυσιολογικό άγχος είναι μηχανισμός επιβίωσης, επισημαίνει δηλαδή ποιος είναι ο κίνδυνος και με ποιο τρόπο θα τον αντιμετωπίσουμε. Αντίθετα, όμως, στο παθολογικό άγχος τα συστήματα συναγερμού εντόπισης και αντιμετώπισης της απειλής δυσλειτουργούν, καθώς τίθενται σε λειτουργία πολύ συχνά, ακατάλληλα, υπέρμετρα και παρατεταμένα. 

Ψυχοθεραπεία
Οι αγχώδεις διαταραχές δημιουργούνται από συσσωρευμένο ακατανόητο άγχος. Δεν μπορούμε να ακούσουμε τι θέλει να μας πει, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, μας ειναι ενοχλητικό, θελουμε να το διώξουμε.
Είναι σαν ένα παιδί που δε μπορούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι ανάγκες του. Εκείνο έρχεται και μας λέει τι θέλει κι εμείς δεν το ακούμε. Μια ανάγκη του δεν την καταλαβαίνουμε, δεύτερη ανάγκη του, τρίτη ανάγκη του δεν την καταλαβαίνουμε. Κάποια στιγμη οι ανάγκες συσσωρεύονται και δημιουργούν παθολογικό άγχος. Τότε είναι που χρειάζεται ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Με την ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ το άτομο

μαθαίνει να αντιμετωπίζει το ίδιο το πρόβλημά του
μαθαίνει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις που δυσκολεύουν
μαθαίνει να παίρνει ευθύνη για το πως έχει να το πάει
ξεφορτώνεται τα άλλοθι
αναγνωρίζει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες   



Άρα, λοιπόν, όταν το άγχος δεν κινητοποιεί και δεν είναι λειτουργικό χρειάζεται να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να μας κατευθύνει.