ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ



Γιατί να συμμετέχει το παιδί μου σε μια ομάδα συναισθηματικής αγωγής;





    Τα μικρά παιδιά βιώνουν πολλά από τα συναισθήματα που βιώνουν και οι 
ενήλικες. Θυμώνουν, χαίρονται, απογοητεύονται, λυπούνται, ντρέπονται, αλλά δεν βρίσκουν τις λέξεις να μιλήσουν γι΄αυτά που νιώθουν. Έτσι ή έχουν μια υπερβολική αντίδραση σε όλα αυτά ή απλά "κλειδώνουν" και αποσύρονται. Εκδραματίζουν τα συναισθήματά τους με λάθος τρόπους.
    Όνειρο των γονιών είναι να μεγαλώσουν ευτυχισμένα και επιτυχημένα παιδιά. Σε μια κοινωνία που σημασία έχει η επίδοση των παιδιών, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι αυτό που κάνει ευτυχισμένο και επιτυχημένο ένα παιδί είναι η επαφή του με το συναίσθημά του και με τα συναισθήματα των άλλων. Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι λειτουργική και να  βελτιώνεται συνέχεια αν δεν είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε αυτό που νιώθουμε και αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πώς νιώθουν οι άλλοι. 
          
   Η ομάδα συναισθηματικής αγωγής απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και δημιουργήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός, ώστε να εκπαιδευθούν τα παιδιά σε δεξιότητες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά τους με θετικό τρόπο. Ολοκληρώνεται σε 5 συναντήσεις, οι οποίες διαδραματίζονται σε ένα σενάριο παραμυθιού (προσαρμοσμένο στην κάθε ηλικιακή ομάδα), το οποίο μέσα από τους ήρωες του μιλάει για σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές, διδάσκει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύει τη θετική συνομιλία με τον εαυτό και τη δεκτικότητα σε διαφορετικές ιδέες.
     Μέσα από παιχνίδι, αφηγήσεις, ζωγραφική και διάλογο τα παιδιά οδηγούνται να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους, να μάθουν να απολαμβάνουν σωστά την επιτυχία τους και να εκμεταλλεύονται εποικοδομητικά την αποτυχία τους, αποδίδοντας σε αυτή ρεαλιστικό νόημα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέους δρόμους και προάγουν την ψυχική υγεία.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Νικολάου Βίκυ, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια  τηλ: 6945957345