ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γραφείο Ψυχοθεραπείας και Ειδικών Θεραπειών – ΑΜΦΙΩΝΟΣ 33 – ΘΗΒΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΙΚΥ  ΤΗΛ:6945957345

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΜΑΘΗΣΗΣ

 

Δυσκολίες στην ανάγνωση
Δυσκολίες στην ορθογραφία
Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Διάσπαση προσοχής και συγκέντρωσης
Δυσκολίες στην ακουστική και οπτική αντίληψη και διάκριση
Δυσκολίες στην οργάνωση του διαβάσματος

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
 
Αξιολόγηση και προετοιμασία για τη φοίτηση στο δημοτικό σχολείο
Παρέμβαση εξατομικευμένα με βάση τις δυσκολίες στους τομείς που δυσκολεύεται το κάθε παιδί για να μπορεί να ανταποκριθεί στη σχολική φοίτηση.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΤΟ ΛΟΓΟ


Καθυστέρηση λόγου
Μη κατανοητός λόγος
Περιορισμένος και ελλιπής λόγος
Δυσκολίες στην περιγραφή
Δυσκολίες στην εκφορά του λόγου (παραλείψεις, αντικαταστάσεις,προσθέσεις κ.α.)
Τραυλισμός
  
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΨΥΧΟΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ
 
Χαμηλή αυτοεκτίμηση – αίσθημα κατωτερότητας
Επιθετική συμπεριφορά – θυμός
Καταθλιπτική διάθεση
Αδυναμία συγκέντρωσης
Κοινωνική απομόνωση
Έντονο άγχος
Φοβίες
Σχολική άρνηση
ΔΕΠΥ Διαταραραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα
Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 
Η παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών και βασίζεται στην αρχή ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό κι έχει ζωτική σημασία για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.
Το παιχνίδι, δηλαδή, θεωρείται ως το φυσικότερο μέσo επικοινωνίας κι έκφρασης, με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω και μέσα τους.
Η παιγνιοθεραπεία παρέχει ένα χώρο απόλυτης ασφάλειας κι εμπιστοσύνης, μέσα στον οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει, να κατανοήσει, να επεξεργαστεί τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του και να επιλύσει τις δυσκολίες που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική του ανάπτυξη ή δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του.
Τα παιδιά δεν καλούνται να εξηγήσουν τι τα απασχολεί, αλλά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση τις δικές τους ικανότητες και το δικό τους ρυθμό, ώστε να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 
Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και δημιουργήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός, ώστε να εκπαιδευθούν τα παιδιά σε δεξιότητες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται τη συμπεριφορά τους με θετικό τρόπο. Ολοκληρώνεται σε 5 συναντήσεις, οι οποίες διαδραματίζονται σε ένα σενάριο παραμυθιού (προσαρμοσμένο στην κάθε ηλικιακή ομάδα), το οποίο μέσα από τους ήρωες του μιλάει για σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές, διδάσκει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύει τη θετική συνομιλία με τον εαυτό και τη δεκτικότητα σε διαφορετικές ιδέες.
Μέσα από παιχνίδι, αφηγήσεις, ζωγραφική και διάλογο τα παιδιά οδηγούνται να κατανοήσουν τη συμπεριφορά τους, να μάθουν να απολαμβάνουν σωστά την επιτυχία τους και να εκμεταλλεύονται εποικοδομητικά την αποτυχία τους, αποδίδοντας σε αυτή ρεαλιστικό νόημα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγουν νέους δρόμους και προάγουν την ψυχική υγεία.


Όλες οι θεραπείες πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους και έμπειρους ειδικούς.
Στόχος είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση κάθε παιδιού και για το λόγο αυτό κάθε παιδί αξιολογείται από ομάδα ειδικών και παρέχεται θεραπεία εστιασμένη στη δυσκολία του και μόνο.
Υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικών που αφορούν τις δυσκολίες ενός παιδιού.
Παράλληλα με τις συνεδρίες των παιδιών πραγματοποιείται και συμβουλευτική των γονέων για πλήρη και πολυεπίπεδη παρέμβαση.
Οι συνεδρίες είναι ατομικές και παρέχονται όλοι οι κανονές διαφύλαξης υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών.