ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ



ΠΑΙΓΝΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΜΜΟΥ - SANDPLAY




To sandplay είναι μία μη λεκτική ψυχο-θεραπευτική μέθοδος που απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.


Στα πλαίσια της Παιγνιοθεραπείας, το παιδί καλείται να δημιουργήσει έναν κόσμο μέσα στην άμμο, χρησιμοποιώντας, αν θέλει, και νερό ή μινιατούρες.


Μπορούμε να δούμε τους κόσμους αυτούς που δημιουργούνται τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό κόσμο του παιδιού. Συχνά αναπαριστούν γεγονότα από την ζωή του, ή φανταστικές σκηνές μέσα από τις οποίες προσπαθεί να εκφράσει εσωτερικές εμπειρίες, συναισθήματα, προσδοκίες ή φόβους.

Το παιδί έχει την ευκαιρία να χειριστεί και να αλλάξει τις εικόνες αυτές, μέσα από το παιχνίδι του, και με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται τόσο να εκφράσει και να μοιραστεί εμπειρίες που μπορεί να μην μπορεί να βάλει σε λέξεις, όσο και να δημιουργήσει την έκβαση που του ταιριάζει.


Το παιχνίδι στην άμμο, δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ζωγραφική. Έτσι είναι ένα μέσο με το οποίο νοιώθουν ασφαλή ακόμη και παιδιά τα οποία δεν εμπιστεύονται τις δεξιότητες τους ή έχουν την ανάγκη να ελέγχουν το αποτέλεσμα των όσων δημιουργούν.

Tα παιδιά απλά απολαμβάνουν το άγγιγμα της απαλής άμμου. Το παιχνίδι με την φυσική άμμο μπορεί να κατευνάσει την διάσπαση προσοχής και να βοηθήσει το παιδί να επικεντρωθεί στην εμπειρία του εδώ και τώρα, διευκολύνοντας το έτσι να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, ώστε να επιτρέψει να αναδυθούν τα πιο ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού.
Αποκτάει και μία νέα εμπειρία του εαυτού του, εκείνη της συγκέντρωσης σ’ ένα έργο που τον ικανοποιεί, και δημιουργείται το κίνητρο να επεκτείνει την εμπειρία αυτή και στην ζωή του έξω από την συνεδρία.

Η συλλογή από μινιατούρες περιλαμβάνει αντικείμενα από διάφορες κατηγορίες, ώστε το παιδί να έχει όλα τα υλικά, άψυχα και έμψυχα, που μπορεί να χρειαστεί, καθώς και ποικιλία από διάφορα αντικείμενα για να διευκολυνθεί η δημιουργική φαντασία.
Υλικά όπως κοχύλια, φυτά, ανθρώπινα κτήρια, εργαλεία, πολεμικά αντικείμενα, προϊστορικά, μυθικά, και πραγματικά ζώα, ζώα που εκφράζουν την μητρότητα, την επιθετικότητα, την δύναμη, την προστασία, καθώς και ανθρώπινες φιγούρες τόσο πραγματικές όσο και φανταστικές, ειρηνικές, πολεμικές, παιδικές ή ενήλικες.


Νικολάου Βίκυ
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια